ABC ON VOLUNTEERING MENTORSHIP, Training Course

Azért jelentkeztem az ABC ON VOLUNTEERING MENTORSHIP, Training Course for newcomers! elnevezésű SALTO nemzetközi tréningre, mert 2017 őszétől a Támaszpont MOPKA egyik EVS önkéntesének a mentora vagyok.
A négynapos (utazással együtt hatnapos) tréninget két tréner tartotta (Dulce és Tony), és az egész program nagyon intenzív volt, de minden percét élveztük (24 résztvevő volt 16 országból, egymástól különböző szervezetektől), mert érdekes és informatív volt, azoknak is, akik kezdők voltak, és azoknak is, aki tapasztaltabbak voltak. Mindennek volt jelentősége, ami elhangzott, még a játékoknak is!

A tréningen megtudtam, hogy a mentor legfontosabb szerepe az, hogy segítse az önkéntes tanulási folyamatát. Összegyűjtöttük, hogy mik a mentor feladatai, tisztáztuk azt is, hogy az önkéntes projekt más szereplőinek milyen feladatai vannak, és hogy azokat a projekt mely szakaszában kell elvégezni. Beszéltünk a Youthpass és az Online Language Support fontosságáról, és hogy ezekkel kapcsolatban milyen feladatai vannak a mentornak. Eljátszottuk a lehetséges konfliktus szituációkat, és azokban a mentor szerepét.
A tréning harmadik napján meglátogattuk a helyi ifjúsági központot, ahol két EVS mentor megosztotta velünk a tapasztalatait, és a kérdéseinkre is válaszoltak. Ezen a napon délután volt egy néhány órás buszos túra is a környéken, eljutottunk az óceánhoz is, bár sajnos csak egy negyed óránk volt a parton. Az utolsó napon az értékelés előtt beszéltünk röviden a European Solidarity Corps-ról is, és hogy az milyen változásokat hoz előreláthatólag az önkéntességben.

Nagyon élveztem az egész tréninget, nagyon jók voltak a trénerek, jó volt a társaság! Portugália, Setúbal és a négycsillagos hotel nagyon szép volt, az ellátás meg ötcsillagos volt! Az egyetlen „gond” az volt, hogy rövid volt a tréning, mindenki úgy érezte, hogy 1-2 nap még belefért volna. A tréning után szeretnék egy félnapos vagy egynapos workshopot tartani az érdeklődőknek és a Támaszpont MOPKA lehetséges jövőbeli mentorainak, ahol megosztanám velük a tréningen elhangzottak közül a legfontosabbakat.

Written By: Molnár Annamária

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük