Multicultural Tower Overlooking the Future – Ifjúsági cserékről

Írta: Kinga Sajó

Egy felejthetetlen hét áll mögöttem Varsóban. A történetem Budapesten kezdődik, innen indultam csoportvezetőként hét csillogó szemű fiatallal Varsóba. Néhány cél lebegett a szemem előtt: életre szóló élményekkel gazdagodjanak, fejlődjenek, rákapjanak az ificserék ízére, no meg persze hazahozzam mindegyiküket egyben, ahogy szüleik feltették őket a vonatra.

Reggelre az egészen összekovácsolódott csapattal meg is érkeztünk, s nem sokkal később már a többi nemzet mellett találtuk magunkat. Elkezdődött… részletes napi időbeosztással nem bővítem most soraimat, én inkább az tapasztalataimat adnám át Neked, kedves Olvasóm. A lényeg: jégtörő játékokkal, egymás kultúráját megismerő workshop-okkal, kiscsoportos eszmecserékkel teltek a napjaink, délutánonként városlátogatással, kötetlen beszélgetésekkel, tánccal, jókedvvel.

S hogy személyesen mivel gazdagodtam a hét alatt? Rengeteget fejlődtem, többek között a kommunikációm, az angolnyelvi kifejezőkészségem, a problémamegoldási, időgazdálkodási és együttműködési képességem. Azt érzem, hogy a többi nemzet résztvevői által gazdagodott a világról és az emberekről alkotott képem, jobban megértem mások gondolkodását. Önismeret tekintetéből sem utolsó, hogy itt tuti megtudsz olyan dolgokat magadról, amit addig sohasem. Nem utolsó szempont, hogy kapunk egy tanúsítványt, mellyel igazolhatjuk, milyen kompetenciákban fejlődtünk – ez pedig igen jól mutat majd az önéletrajzodban. J

Ja, és a célok? Egy héttel később nyolcan szálltunk le a vonatról, s a beszélgetések alapján a küldetést sikeresen teljesítettem, már a hazaúton a többi ificserés lehetőségről kérdezgettek. J Azt hiszem, mindenki rengeteg emlékezetes pillanattal gazdagodott, külföldi ismerősökkel, barátságokkal. Biztos vagyok benne, hogy sokkal többek lettünk, mint azelőtt.

Ezúton is szeretném köszönetem kifejezni mindenkinek, aki előkészülettől az utókövetésig részt vett, segített a projektben. Kiemelném a küldő és a fogadó szervezetet, a cseh, izraeli, ukrán, lengyel csapatok tagjait, s persze Blankát, Jázmint, Zoét, Bálintot, Gergőt, Mátét, Lackót, vagyis a csipetcsapatomat, akikkel átélhettem ezt az élmén

Írta: Varga Máté

Én a jelentkezésem pillanatától fogva nagyon vártam ezt az utat. Halotam hogy nagyon izgalmasok ezek a programok és igy még inkább menni akartam. Vonattal mentünk amik ráadásul hálókocsisak voltak. Itt a csapat eléggé össze jött. A 12 óra hamar elszállt és már Varsóban is voltunk. Ott már várt a Lengyel csoport. Gyorsan megkajáltunk, és indultunk a multikulturális központba. Ott találkoztunk a többi csoporttal. Voltak Csehek, Lengyelek, Ukránok, és Izraeliek. Mindegyik csoport nagyon kedves volt. Bementünk a központba és ott bemutatkoztunk egymásnak. Majd elmondták a programokat és mehettünk kipakolni a szállodába. A hét összes napja nagyon izgalmas volt számomra. Amikor elmentünk megnézni a várost az egy elképesztően szép látvány volt. Én főkép a nyelvtanulás miatt szerettem volna kimenni. Itt az emberek segítő készek voltak. Minden nap csoportokra bomlottunk és különböző feladatokat csináltunk amit később prezentáltunk. Az izraeliekkel mélyült el leginkább a kapcsolatunk. De a többi nemzettel is nagyon jóban voltunk. A Lengyel kaják nem voltak olyan rosszak de azért van még mit fejleszteni rajtuk. Nekem ezek az élmények örökre belevésődtek a szívembe és nemmellesleg az agyamba. Köszönök szépen mindent és remélem az összes nemzet aki ott volt elmehetünk az országukba.

Írta: Balint Hajdu

Ebben a kis rövid szövegben összefoglalom, hogy mi történt velünk ott és milyen élményeket gyűjtöttem. Azért jelentkeztem erre az ificserére, mert a barátaim is részt vettek és ki szerettem volna próbálni, mert még soha nem voltam ilyen programon. Kíváncsi voltam a társaságra, az ottani szokásokra, a városra és a kultúrára. Jelentkeztek rajtunk kívül az ificserére Ukrajnából, Csehországból, Izraelből és persze ottanról is. Meg is ismerkedtünk velük és néhány emberrel össze is barátkoztam, nekem már ezért is megérte elutazni. Voltak programok is minden napra, jól meg voltak szervezve és érdekesek is voltak. Nagyon jól éreztük magunkat! Esetleg ha lesz alkalom jelentkezni még hasonló programokra, akkor nagyon szívesen, szerintem megérte elmenni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük