Our Common Path – EVS Project

Finnország – 2018.08.20 – 10.05

Irta: Andor S. Tari

A megérkezést követően egy hetes képzés zajlott Kokkolában, ahol megismerkedtünk a projekttel, a mentorokkal és a többi résztvevővel. 8 országból jöttek rézvevők: Luxemburg, Románia, Portugália, Olaszország, Spanyolország, Törökország, Szlovénia és persze Magyarország.
A képzésen megismerkedtünk az Erasmus+ program lehetőségeivel, megtudtuk mi lesz a pontos feladatunk, minden információt megkaptunk az elkövetkező hetekről. Persze egy napot Kokkola körbejárására is szántuk, egy remek City Run keretében. A szállásunk az úgynevezett Villa Elba-ban volt mely egy tipikus finn építésű szállás volt. Persze lehetőség volt szaunázni is.

Az első hét végén átköltöztünk Perhoba, ami egy kis falu. Másnap, a második hét kezdetén, személyesen is megismerhettük a többi mentort, és információt kaptunk a munka közben használatos tárgyakról, eszközökről és megtanultuk azok kezelését.

A munkát a Salamajärvi Nemzeti Parkban végeztük. Fő feladataink közé tartozott a túraösvények elrendezése és  az úgynevezett pitkospuu-k építése és javítása, amelyek fapallóból készült ösvények a nehéz terepen való túrázáshoz. A munkát két csoportra osztva végeztük, mely nagyon fontos volt, mivel 18 résztvevő volt. Persze a csoportok minden héten változtak, hogy mindenki megismerhesse egymást.

Az első munkahét még csak bemelegítésként szolgált, de betekintést nyertünk, hogy milyen munkák fognak ránk várni a következő hetekben.

A hétvégék szabadok voltak, így lehetőségünk volt rá, hogy bejárjuk Perho-t. Mivel tényleg egy kis faluról beszélünk nem volt sok nézni való a központjában. Ezzel szemben a hatalmas nemzeti park, mely 200 km-en fekszik el, komoly túrázásoknak adott teret és remek szabadidős tevékenységként szolgált.

A második munkahéten indult be igazán a projekt, amikor ténylegesen elkezdtük végezni a munkánkat. Az én csoportom a pitkospuu-k javításával foglalkozott. A mentorok segítettek a feladatok elsajátításában, de hagytak minket önállóan dolgozni.

A munka mellett a mentorok rengeteg programmal készültek nekünk, lehetőség volt lovaglásra, íjászatra, kajakozásra, túrázásra, szaunázásra és egy vadászat szimulátort is kipróbálhattunk.

Az utolsó előtti héten lehetőségünk volt bemutatni az országunkat és a projektet a Perhoban élőknek. Szerencsére a helyiek nagyon érdeklődőek voltak.

Az időjárással szerencsénk volt, mert a Finn ősznek ellentmondóan nagyon kellemes idő volt, igaz az utolsó hetekben a hőmérő higanyszála nem haladta meg a 10 °C-t. Az eljövetelünk reggelén viszont már hóesés várt minket.

Összességében nagyon meg voltam elégedve a projektel. Hatalmas lépés volt a szociális  és angol nyelvi képességeimben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük