EVS Diary – Young Europe Without Racism, Rimpar, December 2018

December 2018

Tehát november óta nem küldtem beszámolót. Először is, elnézést kérek… Bár talán kifogásnak elfogadható hogy, az élet olyan gyorsan szalad… Még a személyes naplóm sem tud lépést tartani a történésekkel… A hetek percekként reppenek el közben a napok heteknek, hónapoknak tűnnek. Mindenesetre most megpróbálom minden tőlem telhetőt megtenni és elmesélni egy pár vicces vagy érdekes sztorit.

Szóval a lényeg, hogy eltelt már egy fél év… Fél év megváltoztatja az embereket, még egy nap alatt is sok minden változhat valakiben, de fél év alatt…

Szóval decemberben volt egy szemináriumunk, ami nagyon jó volt. Valahogy mostanában több időre van szükségem, hogy beszélni tudjak egy csoport előtt, és a német nyelv sem könnyíti meg a helyzetet… Mindenesetre ezek a szemináriumok nagyon hasznosak, és sok új gondolatot hoznak és rengeteg új vitahelyzetet. Meggyőződésem, hogy ezek a viták, még ha néha hevesebbek is, szükségesek ahhoz, hogy egy-egy témát jobban megértsünk, és több szemszögből átláthassuk

Decemberben jött a Mikulás. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás / Nikolaus (nem, nem a vörös-fehér amerikai változat, hanem az arany-lila Saint Miklós / Nikolaus, aki segíti a családokat). És a Hortban (itt jönnek a gyerekek az iskola után, napközi) segíteni kellett. Először csak képzeljük el a helyzetet: 50 gyermek és 100 szülő és testvér közé beültetnek, és azt az utasítást kapod hogy segíteni kell énekelni, és vigyázni kell arra, hogy minden rendben legyen. Oké… És ekkor a kezedbe nyomnak 5 oldalnyi szöveget, különféle dalokkal teleírva, amiket még soha nem hallottál (és mivel persze németül vannak nem érted a szöveg felét).

Ez az a pont, amikor rájössz, hogy a középiskolában azoknak az unalmas feladatoknak, amiket karácsonykor csináltattak veletek, mégiscsak volt értelmük… – mert megeshet, hogy egy év múlva hasonló helyzetben találod magad… (itt szeretnék köszönetet mondani a némettanáromnak, Helga Tanárnőnek a Trefortból, mert az pár dal, amit ismertem bizony komoly mentőöv volt! Szóval Vielen vielen dank!)

Ezt követően megmaradtunk, egy Nikolaus Tag, egy hatalmas találkozó az összes emberrel, akik az önkormányzatban dolgoznak, az úgynevezett párt az ifjúsági központban, végül legitimáltak haza menni. 2 hét, magyar nyelv, élelmiszer, család, kutyám.

Ó, tiszta ég!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük