Ez történt velünk Áprilisban

Ebben a hónapban sem unatkoztunk. Elkészült a drogprevenciós színházi nevelési programunk, számos tavaszi rendezvényből vettük ki a részünket, és megünnepeltük az Európai Ifjúsági Hetet! Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvass tovább!

Útjára indult a Te döntesz!

Közel egy év kitartó munka után büszkén jelentjük, elkészült a Te döntesz! című színházi nevelési programunk. A bemutatóra 2019. április 26.-án került sor, a veresegyházi Váci Mihály Művelődési Házban.

A Te döntesz! egy olyan új prevenciós előadás, mely ötvözi a színház érzelmekre mélyen ható eszközeit, a prevencióval. A színházi nevelési program egy része előre megírt, amatőr színészek által színpadra vitt jelenetekből áll, melyeken keresztül egy 5 fős baráti társaság élete rajzolódik ki előttünk. A csapat minden tagja, egy-egy a függőségnek megágyazó életúton halad végig, melyek segítségével reflektálunk a leggyakrabban előforduló okok és sorsok összefonódására.

A színdarab egyes részeit drogprevenciós szakértői narrációk szakítják meg, melyek segítik a nézőket a mélyebb értelmezésben. Célunk az elgondolkodtatás, és hiteles információ közvetítése a témában.

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki értintett lehet a témában, így fiataloknak (13 éves kortól), szülőknek, pedagógusoknak, ifjúsági szakembereknek, szociális munkásoknak, egyszóval bárkinek, aki szembe kerülhet a problémával.
Fontosnak tartjuk, hogy az előadás minél több helyre eljusson, így a közeljövőben útnak indítjuk az országban. Ha felkeltettük az érdeklődésedet, és szeretnéd, hogy a Te városodba is eljussunk, keress minket bizalommal!

További információért pedig látogass el honlapunkra: www.tedontesz.com

Itt a tavasz!

A jó idővel együtt szaporodik a száma a kinti városi programoknak. A Föld napján részt vettünk az évenként megrendezett Rinya Túrán, ahol városi szervezetek és az önkormányzat intézményei állítanak állomásokat a tó körül környezetvédelemhez kapcsolódó játékos feladatokkal. A Köz-Pont Ifjúsági Ház állomásánál külföldi önkénteseink segítségével célba dobtunk szelektív kukákba és megbeszéltük mit kell csinálni a gyógyszerekkel, elemekkel, ha már nincs rájuk szükségünk. 37 általános iskolásokból és óvodásokból álló csapat járta végig a tó körüli akadályversenyt. Nagyon jól éreztük magunkat, jövőre újra találkozunk!

Legközelebb május 26-án a veresegyházi fenyves erdőben találkozhattok velünk 10 órától a gyerek napon!

Német beszélgető klub!

Jövőhét csütörtökön startol a megújult német klub!

Résztvevőink javaslatai alapján újragondoltuk a témákat és módszereket, hogy a klub minél hasznosabb legyen a résztvevőknek. Az időpont is megváltoozott, csütörtökönként 17:30-18:30 között találkozunk az ifjúsági házban.
A alkalmakon nagyobb hansúlyt fogunk fektetni a beszélgetésre és azokra a mindennapi szituációkra, amik felmerülhetnek német nyelvi környezetben a mindennapok során. Például hogyan rendeljünk pizzát, hogyan vásároljunk vonat jegyet?

Ezen kívül jobban elmélyülünk majd a német kultúra, társadalom és a mindennapi események témakörében.
Ha már beszélsz egy kicsit németül, de szeretnél jó hangulatban fejlődni, csatlakozz! 12 éves kor felett mindenkit szeretettel várunk!
Üdv, Swenja

Eurodesk tréningek

A Támaszpont MOPKA, mint az Eurodesk közép-magyarországi régiós koordinátora így a tavaszi képzési időszakban nagy hangsúlyt fektetünk, arra, hogy minél több fiatalhoz eljussunk és megosszuk velük az Erasmus+ nyújtotta lehetőségeiket. Két EVS önkéntesünk segítségével tartottunk tréninget a Szerb Antal Gimnáziumban és a Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban. Játékos módszerekkel bontottuk ki az ifjúsági csere programok, tréningek, szemináriumok és az önkéntes lehetőségek mibenlétét, hasznosságát.

A pénteki foglalkozások folytatódnak!

Kiemelten fontosnak tartjuk a nem formális oktatási módszerek használatát fiatalokkal végzett munkánk során. Iskola időben minden pénteken fogadunk két általános iskolás osztályt, hogy együtt gondolkodjunk velük általánosan fontos emberi témákról, hogy érzékenyítsük őket az elfogadásra és csapatépítéssel segítsük az osztályközösség fejlődését. Ezek az alkalmak a személyes találkozás miatt nagyon hasznosak a fiatalok bevonására is, hogy a jövőben résztvevővé vagy önkéntessé váljanak alapítványunkál.

A demokrácia és én

2019. május 02-án, az Európai Ifjúsági Hét keretén belül, az Eurodesk Közép-magyarországi régió partnerszervezetei Budapesten, a Ferencvárosi Művelődési Központban, „VAN VÁLASZTÁSOD!? címmel közös eseményt szerveztek. A szervezésben részt vett a Támaszpont MOPKA, az Együttható Közösségépítő Egyesület, a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér, a Radar Ifjúsági és Információs Iroda, valamint a Tudatos Ifjúságért Alapítvány.

Minden szervezet külön csapatot indított, amelyhez egy mentort delegáltak. A csapatok 3 személyből álltak, akik 17-25 év közötti fiatalok voltak. Az esemény az oxfordi vita módszerével lebonyolított vitaverseny volt, ahol előre meghatározott témamondatokra kellett a csapatoknak pro, vagy kontra érvelni. A csapatok beosztását, az érvelési feladatot sorsolással döntötték el a szervezők. A vitaverseny fő témája a „Demokrácia és Én”, amely központi téma volt minden egyes európai országban az Ifjúsági Hét időtartama alatt. A téma alapján lettek meghatározva a versenyben használt tételmondatok is pl.: az én szavazatom nem számít…stb.

A versenyt megelőző időszakban a csapatok tagjai a mentorok segítségével készülhettek fel a különböző témamondatokban való érvelésekre. Ezt megelőzően a mentorok is részt vettek egy egész napos képzésen, ahol elsajátíthattak minden tudást, ami a csapatok mentorálásához szükséges. Az Eurodesk hálózatnak és ezen belül természetesen a szervezőknek is alapvető érték az aktív állampolgárrá válás elősegítése a fiataloknál, és a vitaversenyen való részvétel, illetve az arra való felkészülés során pontosan az ehhez szükséges készségei fejlődtek jelentősen mind a résztvevőknek, mind a nézőtéren helyet foglaló fiataloknak. A fiatalok nagyon felkészültek a versenyre, nagyon hangulatos viták kerekedtek ki a verseny során. Mind az öt csapat kiválóan teljesített.

A döntőben a H52 csapata vitázott a Támaszpont MOPKA csapatával, amely versenyből a H52 csapata került ki győztesen. A csapatok teljesítményéről, a továbbjutó csapatról a nézőközönség szavazhatott. Az első helyezett egy idén nyáron Szlovákiában megvalósuló nemzetközi ifjúsági cserén való ingyenes részvételt nyert. A 2-5. helyezett csapatok mindegyike egy szabadulószobába beváltható ajándékkártyát kapott. Gratulálunk minden egyes szervezetnek, mentornak és csapatnak a színvonalas és nagyon hangulatos eseményért!

Hihetetlen, hogy ez mind belefért egy hónapba!
Köszönjük szépen mindenkinek aki részt vett a programjainkon, és hozzájárult, hogy ennyire nyüzsgő és színes hónapot zárjunk.
Májusban találkozunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük