Erasmus+ Diary: Networking for Solidarity!

Finnország, Kokkola

Írta:  Negyela Boglárka

2019. áprilisában kaptam lehetőséget arra, hogy részt vegyek a „Networking for solidarity!” nevet viselő, Erasmus+ kereteken belül megszervezett szemináriumon, Finnországban. A 3 fős magyar csapat mellett Finnország, Németország, Olaszország, Románia és Törökország képviseltette magát az eseményen.

Mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a többiek megérkezése előtti este elfoglalhattuk a szállást, ami – Kokkola központjától nem messze – a Villa Elba Ifjúsági Központban volt. Ennek következtében az első délelőtt során gyalog fedeztük fel a környéket. A befagyott tenger látványa lenyűgöző volt, ezért gyorsan azt is kipróbáltuk, milyen érzés végigsétálni rajta. A délután folyamán pedig, egy kávé mellett, megismerkedhettünk a szeminárium többi résztvevőjével is.

Másnap, elkezdődtek a formálisabb keretek közé illesztett programok. Az esemény fő témája a szolidaritás volt. Emellett, az Európai Szolidaritási Testület adta új lehetőségek kapcsán, az országok ifjúsági szervezetei által kínált szolgáltatások és programok fejlesztéséről is szó esett. A hét folyamán különböző módszereket alkalmaztunk gondolataink megvitatására, így többek között prezentációkra, csoportos brain storming-okra, gondolati térképek készítésére, szabadabb beszélgetésekre is sor került. Ezen belül, a bevált külföldi gyakorlatok megosztása különösen nagy hangsúlyt kapott. Az utolsó napon fontos környezetvédelmi szempontok is szóba kerültek. A hét során pedig egy rövid promóciós videót is leforgattunk.

A meetingek mellett egyéb érdekes programokon is részt vettünk. A kokkolai városnézésen túl, a helyi ifjúsági házakba is ellátogattunk. Számomra az egyik legizgalmasabb élmény a szaunázással egybekötött ice swimming volt.

Találkoztunk külföldi önkéntesekkel is, akik hosszútávú projekt keretében tevékenykednek Kokkolában. Továbbá megkóstolhattunk helyi ételeket is. Az „international evening” során pedig minden résztvevő prezentált valami különlegességet a saját országából. Mindezek által sok érdekességet tudtam meg a különböző kultúrákról.

Eddigi életem egyik legmeghatározóbb élménye volt ez az egy hét, mely során nyitottabbá váltam, élményeket és tapasztalatokat szereztem, új ismeretségeket kötöttem, végül, de nem utolsó sorban pedig az angoltudásom is rengeteget fejlődött. Őszintén remélem, hogy a jövőben lesz még lehetőségem részt venni ehhez hasonló programban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük