Erasmus+ Diary: Innovating Musicultural Visions

Sándor János csoportvezetőnk beszámolója egy olaszországi ifjúsági csere programról, amiről a múlthéten értek haza. Nézzetek rá, irigykedjetek, jelentkezzetek portugál és spanyol ifjúsági cseréinkre a nyáron!

Május közepén 11 csodálatos napot tölthettünk Olaszországban, Sant’Agata de’ Goti varázslatos kisvárosában. Valóban mesébe illő középkori helyről van szó, hangulatos, sikátoros utcákkal, olasz kávé illatával és a szieszta szentségével. A nyitott és barátságos szervezők segítségével megismertünk sok helyi szokást, tradicionális táncokat és a gasztronómiájuk rejtelmeibe is betekintést nyertünk. Utóbbiról bebizonyosodott hogy a sztereotípiák igazak, ők valóban minden nap tésztát esznek ebédre és vacsorára, de természetesen rengeteg különböző módon készítik el őket. Érdekesség, hogy minden étkezés elején kenyeret és salátát szolgáltak fel, ez is hagyományuk részét képezi.

A programok többsége az úgy nevezett „Body music” köré épült, ami lényegében a hangszerek nélküli zenélésről szól. Éneklés, testen dobolás, fütyülés és egyéb ezekhez hasonló zajkeltésekkel hoztunk létre zenét. Először csak kisebb majd egyre nagyobb csoportokban gyakorolhattuk ezt, és a végére a projekt minden résztvevőjével egy két órás előadást tartottunk a helyiekből álló közönségnek.

Ezen kívül rengeteg különböző programon vettünk részt. Eltöltöttünk egy napot Nápolyban, ahol megcsodálhattunk néhányat a főbb nevezetességek közül. Meglátogattuk a dell’Ovo kastélyt, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a tengerre, kikötőre és a közeli szigetekre.

Minden nap más és más ország mutathatta be hagyományos táncait, ételeit, hagyományait  és ezáltal betekintést nyerhettünk más kultúrákba. Az olasz táncokat egy profi táncos tanította meg nekünk.
Remek társaság gyűlt össze, életre szóló barátságok születtek mind a szervezőkkel, mind a program résztvevőivel. Már szerveződik a folytatása ennek a kalandnak egy másik országban. Hatalmas élvény volt ez a csereprogram és nagyon várjuk a következő ilyet!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük