Rólunk

Támaszpont Mentálhigiénés Oktatási és Prevenciós Közhasznú Alapítvány (Támaszpont MOPKA) egy civil szervezet, ami helyi és nemzetközi szinten is részt vállal a fiatalok életének minden területén. A tagok önkéntességi alapon szerveződtek, és tevékenykednek 2011 óta.
Az alapítvány működteti a veresegyházi Köz-Pont Ifjúsági házat, 2012 óta Eurodesk partner, 2013 óta pedig a közép-magyarországi régiós ( Budapest régió) koordinátor szerepét is betölti.
A fiatalok 60%-a Európa szerte nem aktív tagja a társadalomnak és a szociális környezetének. Számtalan kutatást végeztek ebben a témában, ami rávilágított arra, hogy több különböző oka van ennek a magas százaléknak. Abban azonban mindegyik egyetért, hogy a társadalomnak szüksége van a fiatalok bevonására a fennmaradáshoz.

Fő célunk, hogy segítsünk a fiataloknak elkötelezetté válni a társadalom, és főleg a saját életük irányítása iránt.
Biztonságos környezetet biztosítunk a fiatalok számára, ahol szabadon lehetnek önmaguk, és lehetőségük nyílik arra, hogy résztvevői vagy akár szervezői legyenek kortársiak életének.
Fejlesztjük a fiatalok “átívelő” (transzverzális) kompetenciáit, úgy mint hogyan kell hatékonyan tanulni, növelni a kezdeményező és vállalkozó szellemüket, hogyan osszák be jól az idejüket, hogyan dolgozzanak effektíven csapatban, vagy hogy hogyan tervezzenek hatékonyabban .Számos hasznos szabadidős programot biztosítunk a fiatalok számára, melyekkel segítjük őket a tanulásban, és más területeken is, például szervezünk interaktív órákat a rendőrséggel együttműködve drogprevenció és áldozatvédelem témában, valamit egy bírónő segítségével nyitott bíróságot is, mely során a gyerekek mélyebb betekintést nyerhetnek a jogalkotás, és az igazságszolgáltatás rendszerébe, az őket körülvevő világba.

Céljaink és tevékenységeink:

  • lehetőséget biztosítunk a fiataloknak szabad idejük hasznos és tartalmas eltöltésére
  • támogatást biztosítunk a tanulmányaikhoz
  • drog prevenciós foglalkozásokat tartunk osztályok és egyéb csoportok számára
  • lehetőséget biztosítunk, hogy megismerkedjenek az alapvető emberi jogokkal, valamit az Európai Tanács által közvetített értékekkel
  • segítünk, hogy a fiatalok aktív és tudatos tagjai legyenek a helyi közösségnek és a társadalomnak egyaránt
  • népszerűsítjük az önkéntes munkát
  • felhívjuk a fiatalok figyelmét olyan közös értékekre, mint a tolerancia, az esély egyenlőség és a kulturális sokszínűség;
  • megkönnyítjük a fiatalok csoportjai közötti és a nemzetközi együttműködést
  • népszerűsítjük a globális nevelési módszereket és témákat

Nemzetközi tevékenységeink:

  • Az alapítvány számos nemzetközi ifjúsági cserén és képzésen vett és vesz részt.